ГО «Досвід ЄС» впроваджує Проєкт «Сучасність. Соціум. Чоловік». Протягом першого етапу Проєкту проводилося соцопитування чоловіків України з проханням відповісти на актуальні питання сьогоденних відносин чоловіків і суспільства. Взяти участь у соцопитуванні можна, заповнивши анонімну анкету.

Вже попередні результати цікаві, місцями несподівані, вони у чомусь підтвержують нашу робочу тезу, а де-не-де — ні. Але все ще потребує аналітичного аналізу та висновків фахівців. Найближчим часом ми їх оприлюднимо.

Аналіз результатів дозволить виявити сучаснІ тенденції  розвитку відносин, що стосуються гендерних упереджень та стереотипів щодо чоловіків. Метою проєкту є вивчення сучасного стану гендерних упереджень стосовно чоловіків в українському суспільстві задля формування позитивного відношення та бажання створення більш гендерно збалансоване суспільство. Для цього ми порівняємо упередження, які насправді є у жінок щодо чоловіків, з тими, які відчувають самі чоловіки.

Також ми вивчатимемо ступінь впливу гендерних стереотипів і упереджень на різні аспекти життя сучасних чоловіків та наявність травматичного досвіду від упереджень у повсякденному житті чоловіків та жінок. Очікувані дані стануть підґрунтям  для низки заходів, метою яких є подолання гендерних стереотипів у суспільстві щодо чоловіків.

На заключному етапі ми презентуємо фотопроєкт «Чоловіки та гендер» — творчий погляд на  подолання гендерних стереотипів щодо чоловіків сьогодні та завтра.

Проєкт проводиться за ініціативою та під керівництвом Тетяни Бориско — активної учасниці діяльності ГО «Досвід ЄС», котра має фахову підготовку та досвід за цією тематикою.

Тим часом ми розпочинаємо наступний етап — підготовку та проведення робочих з’йомок фотовистави «Гендер та чоловіки». Зараз ми активно шукаємо учасників. Які існують вимоги та побажання до учасників, розказує на своєї сторинці фотомайстриня проєкту Ірина Алмазова.

Зокрема, ви нам підійдете, якщо,  з огляду на стереотипну суспільну думку або традиції, у вас:

  • незвичайна зовнішність (довге волосся, кольорове волосся, пірсинг, стиль одягу тощо);
  • професія, на якій зазвичай працюють жінки (майстер манікюру, вчитель початкових класів, вихователь тощо);
  • соціальна роль у суспільстві чи\та у родині, яка стереотипно вважається жіночою (ведення домашнього господарства, виховання та догляд за дитиною тощо);
  • хобі, якими стереотипно займаються жінки (вишивання, в’язання, танці, вирощування квітів та інше);
  • повсякденний стиль спілкування або прояви почуттів, що стереотипно вважаються більш жіночими (милування з дітьми, прояви піклування, тощо).

Плюсом при відборі кандидатів для участі у проєкті буде готовність поділитися особистою історією про стереотипи, що оточують чоловіків в нашому сьогоденні.  Можливо, ви зазнавали психологічного чи фізичного насильства, неповаги, або чули насмішки та жарти саме з приводу того, що не поводилися як «справжні чоловіки»,  на чиюсь думку, але будували своє життя та стосунки, незважаючи на це.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *